Yetkili Sahası:
İstanbul Kadastro Müdürlüğü Gaziosmanpaşa Kadastro Hizmet Birimi, il müdürlüğüne bağlı olarak Gaziosmanpaşa Hükümet Konağında hizmet vermektedir. Birimin yetki sahası; Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Eyüpsultan ve Bayrampaşa ilçeleridir
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkındaki Genelgeye istinaden Kadastro Müdürlüğünün görevleri şunlardır:
a) 3402 sayılı Kanun ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen görevleri yapmak, Kadastro Müdürlüklerinin yıllık çalışma programlarını hazırlamak ve çalışmaları takip etmek.
b) 3402 sayılı Kanunun 22/a maddesi ve ilgili yönetmelik hükümlerine göre tapulama ve kadastro paftalarını yenilemek.
c) 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 18 inci maddesi uyarınca talep edilen yerlerin kadastrosunu yapmak.
ç) 24/2/1984 tarihli ve 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 Sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun ile 22/5/1986 tarihli ve 3290 sayılı Kanunla verilen görevleri yapmak.
d) Diğer kanunlarla müdürlüğe verilen görevleri yapmak.
e) Tescil için ibraz edilen her çeşit harita ve planın, imar uygulaması, kamulaştırma, ayırma, birleştirme, cins değişikliği, irtifak hakkı, zemin düzenlemesi, arazi toplulaştırması gibi işlerin ilgili mevzuat hükümlerine göre kontrollerini yapmak.
f) Talep halinde LİHKAB yetki ve sorumluluklarının dışındaki aplikasyon, parsellerin yerinde gösterilmesi, birleştirme, irtifak hakkı ve cins değişikliği işlemlerini ilgili yönetmelik hükümlerine göre yapmak veya LİHKAB tarafından yapılmasını sağlamak.
g) Talep üzerine müdürlükçe yapılan işlemlerle kontrolü yapılan harita ve planların, tapu siciline tescilinden sonra paftalarına işlemek, elektronik ortamda güncelleştirmesini yapmak ve teknik belgelerini mevzuata uygun olarak arşivlemek, arşivin güvenliğini ve düzenini sağlamak, bölge arşivine göndermek.
ğ) Kadastro ve tapulama paftalarını, yer kontrol noktası bilgilerini korumak, kaybolan tesisleri ihya etmek, gerektiğinde yeniden tesis etmek.
h) Müdürlük hizmetlerine ilişkin personel, araç gereç ve ödenek ihtiyaçlarını tespit etmek, bunların teminini sağlamak.
ı) İhale yolu ile yapılan kadastronun teknik yönünün ilgili mevzuat ve ihale şartnamesi hükümlerine göre kontrolünü yapmak ve/veya yaptırmak.
i) Müdürlüğün hizmetleri ile ilgili olarak, diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerekli koordinasyonu sağlamak.
j) Müdürlüğün personel, mali ve idari hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesini sağlamak.
k) Cevaplı teftiş raporları ile cevaplı denetim raporları hakkında “Müdürün Cevabı”nı hazırlayarak rapor ile birlikte Bölge Müdürlüğüne göndermek, raporlarla ilgili verilecek talimatları geciktirmeden yerine getirmek, sonucundan Bölge Müdürlüğüne bilgi vermek.
l) LİHKAB mevzuatına göre yapılması gereken işlemleri yerine getirmek, bölgesinde LİHKAB büro sahiplerinin taşra eğitimlerini yaptırmak, izne ayrılacak lisans sahibi mühendislerin izin belgelerini onaylamak, bürolardan gelen kontrole tabi işlemlerin kontrolünü yaptırmak, görevli oldukları işlemlere ait bilgi ve belgeleri temin etmelerini sağlamak, işlem sonucu gelen evrakları dosyalar halinde aksamaya mahal vermeden arşivletmek.
m) Coğrafi Bilgi Sistemleri konusunda Genel Müdürlük veya Bölge Müdürlüğünce verilecek görevleri yapmak, ihtiyaç duyulması ve Bölge Müdürlüğünce yetki verilmesi halinde nirengi ölçü ve hesaplarının GPS yöntemi ile yapılmasını ve değerlendirilmesini sağlamak, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden gelen statik yöntemle yapılan GPS hesap kontrolü taleplerini karşılamak.
n) Hizmet yerlerinden (ilçelerden) gelen bütün işlemleri bir merkezde toplamak ve mekânsal veri oluşturma ve bu bilgileri paylaşıma açma faaliyetlerini koordine etmek, bu işlemler için Kadastro Müdürlüğü bünyesinde uygun birimler oluşturmak.
o) Mevzuata aykırı istemleri Tapu Planları Tüzüğünün ilgili maddeleri gereğince reddetmek, bu karara karşı ilgilisinin Bölge Müdürlüğüne itirazı halinde gerekli evrakları yedi gün içerisinde Bölge Müdürlüğüne göndermek.
ö) Taşınmaz değerleme ile ilgili iş ve işlemleri yapmak.
p) Mevzuatta öngörülen ve Genel Müdürlük, Bölge Müdürlüğü veya mülki amirce verilen diğer görevleri yapmak.